Boğaziçi Üniversitesi Demir Demirgil Tiyatro Salonu

Tiyatro

YER: İSTANBUL ,TR
TARİH: 2016
İŞVEREN: BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ
ALAN: 450 m²
KAPASİTE: 176 KİŞİ
Türkiye’nin pek çok tiyatro oyuncusunun alkışla tanıştığı ilk mekan olan Demir Demirgil Salonu, Boğaziçi Üniversitesi’nin tarihinde çok önemli bir yere sahip. Kimi zaman kapsamlı, çoğu kez de derme çatma eklemelerle günümüze kadar gelen salon, tiyatro sever öğrenciler ve öğretim elemanları için adeta bir mabet. Ancak mekanın fiziksel koşulları hem oyuncuları hem de izleyicileri oldukça uzun bir süredir zorluyordu.Boğaziçi Üniversitesi’nin Hâlükâr Mimarlık’tan beklediği ise salonun tarihi atmosferini ve zamanın izini dikkate alarak güncel ihtiyaçlara göre mekanın koşullarının iyileştirilmesi idi. 450 m2 bir alanı kaplayan ve 8 aylık çalışma sonucunda, orijinal haline sadık kalınarak performans sanatları faaliyetleri için daha uygun bir hale getirilen salon, 176 kişilik seyirci kapasitesine sahip.Projede öncelikle asma çatı arasına müdahale edildi. Yıllardır alçı bir asma tavanla ve duvar kaplamaları ile bilinen salonda, bu yüzeyler kaldırıldı. Bu müdahale ile mekânın karakteristiği olan ve yaklaşık 100 yaşındaki ahşap çatı ve çatı makaslarının sergilenmesi mümkün oldu. Bu kritik müdahale sonunda salon iç hacmi kayda değer şekilde genişledi. Bu genişleme sayesinde oldukça kötü olan görüş açısı da düzeltilme imkanına kavuştu. Salonun izleyici bölümünde zemin kesiti arkaya doğru kaldırılarak en arkadaki koltuk sırasının bile sahnenin en alt kotunu görmesi sağlandı. Bu sayede salon dans ve performans gösterilerine de elverişli hale getirildi. Salonun atmosferini tanımlayan en önemli öğelerden olan ahşap koltuklar ise bakımdan geçirilerek kullanıldı. Oldukça kötü durumda olan kulis ise yenilendi ve daha kullanışlı şekilde düzenlendi.Salonun mekanik ve elektrik teknik altyapısı da elden geçirildi. Mekanik tesisat ve aydınlatma altyapısı, çatı makaslarının arasında konumlanarak her an müdahale edilebilir şekilde çözüldü. Projede, ses ve ışık sistemlerinin kontrolü için salonda konumlandırılan teknik balkon kullanıldı. Yan duvarlarda ise yalıtım katmanları eklendikten sonra ateş tuğlası kullanılarak özellikle tiyatro işlevi için çıplak sesin akustik olarak doğru yayılması sağlandı.
Tasarım Ekibi

Gamze İşcan – Bilge Kalfa

Ana Yüklenici

Anka Mühendislik

Akustik Danışman

Micheal Nielsen

Mekanik Projesi

Doreng Mekanik

Elektrik Projesi

Atlantis Elektrik